Ограбена жена и нейната приятелка успяха да установят и заловят група джебчийки в София, задигнали портфейла от чантата ѝ в трамвай № 7.

Кражбата е станала на 22 декември. Поради авария тогава градският транспорт в столицата се движеше с големи закъснения.

С цел да спести от задръстванията Гергана Попова се качва в трамвай № 7. С нея се качили и 4 жени и 11-годишно момиче, които впоследствие създали суматоха и блъсканица в трамвая. Тогава те успели да задигнат портфейла на жената от чантата ѝ.

Жертвата разбрала, че е обрана по-късно. Тя обаче се сетила кога най-вероятно портфейлът ѝ е бил откраднат и решила да се върне по същата линия, за да издири джебчийките.

"Бях с приятелка и когато разбрахме, че портмонето ми е откраднато, тръгнахме да ги търсим", разказва Попова. По думите ѝ тя и приятелката ѝ се качили на трамвая обратно и слезли след една спирка. Там те проверили кошовете за боклук, където намерили не едно, а три портмонета.

Тогава жената се обадила и на полицията. Полицейски служител дал напътствия на жертвата.

Жената продължила да търси групата джебчийки из София и успяла да ги засече в трамвай на спирка на НДК. Джебчийките обаче се усетили, че ги следят и се опитали да се измъкнат - те се опитали да слязат от трамвая веднага щом двете жени се качили. Гергана обаче изпълнила напътствията на полицая и казала на ватмана да не отваря вратите.

Хората в трамвая започнали да недоволстват, че ще закъснеят за работа заради създалата се ситуация. Имало и хора обаче, които били готови на саморазправа с джебчийките.

След като били задържани, групата обирджийки се опитала да излъже и полицейските служители, но без успех. По-късно в районното управление пристигнали още две потърпевши, които също разпознали групата.

Джебчийките са били задържани за срок от 24 часа, след което са били освободени. Към момента няма информация дали срещу тях е повдигнато обвинение и дали тече разследване до установяването на съпричастността им и към други кражби и обири.