Турски гражданин, преминал незаконно турско-българската граница е задържан от полицията в Разград.
Заедно с него са задържани и помагачите му, коитоще бъдат съдени за различни престъпления на българското законодателство, съобщават от Областната дирекция на МВР.

22-годишният мъж от Истанбул с фалшива българска лична карта е открит при полицейска проверка на 7-ми април в дома на 50-годишен разградчанин. В неговия апартамент са открити множество копия на турски документи за самоличност, снимки и 9-милиметрови патрони.

По неофициална информация мъжът от Разград е съден в Германия и Турция за съпричастност с канали за трафик на хора и фалшиви документи. Той се смята тартор на групата, организирала прехвърлянето през границата и незаконното пребиваване на чуженеца в страната.

50-годишният разградчанин е съдействал на турския гражданин да влезе в България през Малко Търново, с помощта на двама мъже от разградското село Мортагоново. От полицията уточняват, че двамата ще бъдат съдени в Малко Търново за незаконно преминаване на границата и за подпомагане на незаконно пребиваване на чужденец в страната.

На организатора на групата от Разград ще бъдат повдигнати обвинения за съставяне на фалшиви документи за самоличност и за незаконно притежание на боеприпаси, а 22-годишният турски гражданин ще бъде съден за нелегално преминаване на турско-българската граница.

Предполага се, че фалшивата българска лична карта е трябвало да послужи на чужденеца за свободно движение в страни от Европейския съюз.