Структури като ВИС и СИК не съществуват. В момента групите, които се занимават с най-различна престъпна дейност, особено по линия на наркоразпространението, са на квартално ниво.

Това обяви на пресконференция в спецпрокуратурата шефът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов. Коментарът му бе по повод въпроса има ли днес наркобосове у нас.

На съвместна пресконференция шефът на ГДБОП и зам.-шефката на спецпрокуратурата Детелина Йотова се похвалиха с реализирана спецоперация, при която е неутрализирана организирана престъпна група за разпространение на наркотици във Велико Търново и региона.

Още през миналата година – на 19 август, е образувано досъдебно производство за ОПГ за разпространение на наркотици във Велико Търново. Групата била наблюдавана доста дълго, тъй като била много конспиративна и мнителна. Едва на 16 септември 2016 г. се престъпва към операцията. Задържани са 8 души.

Първият е ръководителят на групата - Иван Игликов, който е с мярка „задържане под стража“, постановена от Специализирания наказателен съд на 18 септември 2016 г. В ареста са и Милен Дойков, Стефан Йоргов, Златин Григоров, Пламен Йорданов, Дилян Игликов, Галин Рендаков. На свобода е обвиняемият Христофор Савов.

Акцията е проведена в момент, когато някои от лицата получавали част от наркотиците, като идеята след това била да бъдат разпространени на територията на Велико Търново и Горна Оряховица.

Тарторът на групата Иван Игликов е намирал марихуаната и я предавал за разпространение на другите лица в йерархията. После паричните потоци се връщали по обратния път, като достигали до Игликов.

У него са открити също 18 патрона и буркан със сачми. Няма данни по делото членовете да са отглеждали марихуана. Не е известно откъде ръководителят получавал наркотика. Основният начин на разпространение бил по телефона с кодови думи.

Иззети са наркотици, сим карти, телефони, флаш памети. В един от арестуваните е намерено най-голямото количество марихуана - 4 кг. Иззети са и амфетамини. Иззето е и бяло прахообразно вещество, за което е назначена експертиза и ще се установи какво е.

Доста голяма е ролята на групата в региона, посочи прокурор Детелина Йотова. Разпространявали са в почти целия регион. Не стана ясно каква е била печалбата на групата от престъпната дейност.

Финансовите средства, които си набавят тези лица обаче се харчели за доста свободен живот, закупуване на жилища, автомобили и т. н., обясни шефът на ГДБОП. По думите му, в малките окръжни градове оборотите са доста по-ниски от тези в столицата например. Но въпреки това до лидерите на групите достигат доста сериозни финансови средства.

Част от лицата ни бяха известни и преди“, коментира гл. комисар Спиридонов. Някои от тях са осъждани за различни престъпления. Същинската работа по тази група е започнала, когато е било образувано досъдебното производство в спецпрокуратурата.

54 организирани престъпни групи са били елиминирани към края на миналата година. 25 % от тях са по линия на наркоразпространението. От началото на тази година до момента са неутрализирани 60 групи.

По повод мистериозния случай с разлепените в София плакати с хора, за които се твърди, че са наркодилъри, гл. комисар Спиридонов заяви, че все още не знаят кой ги е разлепил. Хората от плакатите обаче били известни на службите като лица, занимаващи се с разпространение на наркотици и ред други престъпления. По думите му, всички те не са една група, но някои от тях имат свързаност.