Хърватските власти екстрадираха 46-годишния Димитър Колев, обвинен задочно, че е убил 77-годишния Коста Янков, който се придвижваше с група поклонници към Рилския манастир, предаде Нова телевизия.

Колев е пристигнал у нас и окръжният съд в Перник го е оставил за постоянно в ареста, съобщи в. "24 часа".

Коста Янков е доайен на туризма и участник в поклоннически походи.На 28 юли сутринта трупът му беше открит на пътя между Долна Диканя и село Дрен. Той се издирваше, защото изчезна от похода "Светият път", посветен на 550 г. от пренасянето на мощите на св. Иван Рилски по маршрута от Велико Търново до Рилския манастир. Разследващите съобщиха, че Коста Янков, който е бил с критично намалено зрение, е влязъл в къща в село Дрен, която объркал с храм. Домакинът Димитър Колев го помислил за крадец и го пребил до смърт.

На следващия ден Колев, който е шофьор на тир е отпътувал за Италия, където пребивава постоянно. След като чул по новините за престъплението, решил да се предаде на карабинерите. Те обаче го посъветвали да се върне в България. Димитър си купил билет и тръгнал с автобуса за родината, за да се предаде, но на влизане от Хърватска в Сърбия е задържан, защото вече е бил обявен за издирване. Доведен е с белезници у нас месец по-късно.

Задържан е 46-годишен мъж за убийството на поклонника от "Светият път"

Задържан е 46-годишен мъж за убийството на поклонника от "Светият път"

Арестуван е на влизане в Хърватия

По разследването вече са разпитани пред съдия много свидетели, сред които майката, съпругата и дъщерята на Димитър, но без присъствието на негов адвокат, а детето - и без преводач. Докато то е било разпитвано, майката се е почувствала зле и е била отведена в болница.

Свидетели разказали, че дядо Коста е бил между етажите на къщата, а не както беше съобщено преди това - в двора пред нея. Имотът, в който е влязъл погрешка, се намирал в тъмна пряка в селото, далеч от центъра, където е църквата. Коста Янков имал и нож, който обаче не държал в ръка, а бил поставен в торбичката му.