Състав на Окръжния съд в Хасково постанови екстрадиция в Турция на киргизстански гражданин от кюрдски произход. Мъжът е обвинен от властите в югоизточната ни съседка в тероризъм, пише "24 часа".

36-годишният Рустем Юзбаши е издирван от прокуратурата в град Диджле, провинция Диарбекир с червена бюлетина чрез Интерпол за случай от 2006 година. Според обвинението той е поставил взривно устройство в населено място в Турция до границата с Ирак. Юзбаши е снабдявал с боеприпаси и взривове терористична групировка. По случая с взривното устройство имало свидетел.

Юзбаши бе установен в България по време на престоя му в Центъра за мигранти в Бусманци. Установено е съвпадение на дактилоскопични отпечатъци и снимка в средата на януари 2019 година. Преди това той влязъл нелегално у нас като бежанец, след което започнала процедура по признаване на хуманитарен статут.

Юзбаши заяви в съдебна зала, че не е терорист, че не е участвал в атентати и че е преследван заради кюрдския си произход. Той не желае да бъде екстрадиран.

По време на съдебното заседание присъства и дипломат от Генералното консулство на република Турция в Пловдив.

Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред Пловдивския апелативен съд.