Хлебозавод неправомерно зарежда служебните си автомобили с маркирано гориво установи проверка на митническа мобилна група.

Преди дни чрез GPS-системата за контрол на горивата митничарите засичат доставка на маркирано гориво в хлебозавод във Велико Търново.

При проверката на място се оказва, че заводът разполага с ведомствена бензиностанция, от която зарежда около 40 служебни автомобила. Установени са две доставки на маркирано гориво с общ обем около 37 000 литра.

Използването на маркиран дизел за зареждане на автомобили е нарушение на чл. 94 от ЗАДС, според който оцветените горива могат да се използват само за отопление и бункероване.

Взети са проби от бензиноколонката и от намиращите се на паркинга служебни автомобили. Всичките проби показват наличие на маркирано гориво.

Обектът е запечатан, предстои съставяне на акт по Закона за акцизите, както и пълна ревизия от звеното за Последващ контрол.

За установеното количество маркиран дизел е платен акциз по намалена ставка в размер на 1852 лева, докато реалният дължим акциз възлиза на над 22 000 лева.

Предотвратени са щети за бюджета в размер на над 20 000 лева. В такива случаи законът предвижда санкция от близо 40 000 лева, което представлява двойният размер на дължимия акциз.