Хората с увреждания поискаха повече защита на правата си. Според тях е необходима и промяна в нормативната уредба.

Настояваме да се разширят правомощията на Агенцията за хора с увреждания или да се обособи министерство. Това заяви в Перник председателят на Съюза на инвалидите в България Красимир Коцев, цитиран от БиТиВи. Днес там се провежда трети републикански фестивал на хората с увреждания.

Според Коцев в страната ни е създаден добър закон за хората с увреждания, който хармонизира с европейското законодателство. Липсва обаче система, която да контролира изпълнението му.

По думите на председателя на Съюза на инвалидите е необходим орган, който да координира дейността на всички институции, имащи ангажименти по изпълнение на законодателството. Това се налага и от факта, че нормалното функциониране на закона за инвалидите кореспондирало с още 47 подзаконови нормативни актове.

По време на фестивала Коцев допълни, че организацията е извоювала много преференции за работодателите, наемащи хора с увреждания.

Въпреки това според него обаче все още няма санкциониран  работодател, който не е изпълнявал задълженията си съгласно закона.