Хосписът на ужасите в Елин Пелин работел без всички нужни документи.

Дядо Димитър Чешмеджиев е потърпевш на грижите под медикаменти на заведението за възрастни, което шокира обществото.

Той прехвърлил един апартамент срещу гарсониера в хосписа. Дядо Димитър твърди, че това е станало, докато е бил упоен.

Дадоха ми доста хапчета, разказва той. Лягай Митко и спи, заръчали му "грижовните" стопани на хосписа. След събуждането му дали още хапчета и инжекции. Подписал документи, но не помни какви.

Упояват старци в дом на ужасите

Упояват старци в дом на ужасите

Paзcлeдвaнeтo e пoд нaблюдeниeтo нa звeнo "Aнтиĸopyпция"

Управителят на хосписа и един полицай са задържани. Директорката Йорданка Неферова също е задържана, но заради влошено здравословно състояние е в болница.

Схемата е такава, че полицаят намирал възрастни хора с имоти. От началото на годината в дома са починали четирима души.

Според управителя сделка с дядо Димитър е сключена, но доброволна.

Кметът на Елин Пелин Ивайло Димитров сподели пред Нова телевизия, че след проверка възрастни хора казват,че са доволни от живота си в хосписа. Като сграда хосписът е законен, изтъкна той. Земята, върху която е построен хосписът, е на доктор Неферова.

Сега РЗИ може да каже дали законно се гледат възрастните хора в хосписа. Такива домове трябва да са с по-прецизно наблюдение от страна на държавните и местни власти, каза Ивайло Димитров.

Преди години сградата на хосписа е била мотел. Сградата не предполагала, че вътре има хора, по думите му. Дворът е като автоморга. Повече от година сградата се ползва като хоспис, както поясни кметът. И други двама възрастни от хосписа са приписали имотите си.