12 тона спирт са хванали дежурните митничари, заедно с колеги от "Гранична полиция", съобщиха от агенция "Митници".

Освен това към "находката" е имало и 6000 бутилки вече готов алкохол. Това е станало в района на ГКПП-Кулата.

Стоката е пътувала в посока към Гърция. Дежурните са спрели два камиона за проверка. По документи е трябвало да превозват екобрикети. Служителите обаче се усъмнили и поискали щателна проверка.

Така станало ясно, че в първия камион се превозват общо 12 000 литра спирт, разпределен в контейнери от по един тон.

Във втория товарен автомобил пък са открити над 6000 бутилки алкохол - уиски, бърбън, водка, текила и джин, всички от чужди марки.

Общото количество на задържания бутилиран алкохол е 4200 литра.

Той бил в стандартни бутилки, предимно по 0,7 литра, облепени с български бандерол.

Общата стойност на задържания спирт и високоградусов алкохол възлиза на над 300 000 лв. Превозването на акцизни стоки без документи е нарушение на акцизното законодателство, а икономическата изгода от подобна нелегална схема е в по-високата акцизна ставка в Гърция.

По-рано същия ден, отново ГКПП-Кулата, на изход към Гърция, при съвместната проверка на митничари и служители на "Гранична полиция" са задържали и още един товарен автомобил, в който са возили 12 бидона по 200 литра - или общо 2400 литра спирт. Товарът е бил описан в придружаващите документи като бидони с киселина.

Обикновено около празниците се засилва контрабандата на спирт за производство на високоградусов алкохол, чийто акциз е доста висок.