На 14 април, неделя, служителите на ГКПП "Капитан Андреево" са намерили в превозно средство 288.380 килограма хероин, възлизащо от обща стойност 17 744 700 лева, съобщиха от прокуратурата.

Наркотикът бил скрит в камион с иранска регистрация, управляван от ирански гражданин. Забранената субстанция е засечена при щателна митническа проверка, включително и с рентген.

По документи превозваният товар представлявал камера (машина) за боядисване с оборудване, състояща се от две части, поставени в дървени каси.

Товарът пътувал от Иран към Пловдив.

Полицейско куче откри близо 200 кг хероин на "Капитан Андреево"
Обновена

Полицейско куче откри близо 200 кг хероин на "Капитан Андреево"

Стойността на наркотика е 12 млн. лева по цени на съдопроизводството

При проверката служителите на пункта установили, че по-голямата дървена каса съдържала самата камера за боядисване. След демонтиране на метална ламарина в пода и в тавана на камерата са били забелязани множество квадратни керамични плочи, залепени върху цялата вътрешна част към металната конструкция на камерата.
При демонтиране на керамичните плочи покриващи пода и тавана на камерата, във всяка една от плочите са открити квадратни пакети - общо 144 на брой.

Пакетите били обвити в прозрачни полиетилен и съдържали бежово прахообразно вещество. Полевият тест показал, че веществото е хероин.

Наркотикът е иззет с протокол за претърсване и изземване под надзора на Окръжния съд в Хасково, информират от прокуратурата.

След това наблюдаващият прокурор е възложил на служители от ГДБОП и на други структурни звена да извършват действия по установяването и залавянето на посочения в документите получател на хероина.

Това бил турският гражданин с инициали С. Й.

Последвалите действия по разследването - претърсване и изземване в помещения и автомобил, намиращи се в различни населени места в страната. В кратък срок били разпитани и множество свидетели.

Към момента двамата са задържани за срок до 72 часа.

Днес Окръжната прокуратура в Хасково е поискала водачът на камиона и получателят на пратката да бъдат задържани за постоянно.

Спрямо двамата са повдигнати обвинения.

Ако двамата бъдат признати за виновни по повдигнатите им обвинения, те могат да влязат в затвора за срок от 15 до 20 години, както и да получат глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Обвиняемите - С. Р., на 36 години, ирански гражданин, както и С. Й., на 40 години, турски гражданин.

Турция залови 36 кг хероин при опит за внасяне в България

Турция залови 36 кг хероин при опит за внасяне в България

Иракски гражданин е задъжан и ще бъде съден за трафик