С помощта на обучено куче са заловени 191,220 кг хероин на ГКПП "Капитан Андреево". Наркотикът е открит в камион "Скания", с турска регистрация, превозващ теракол. Шофьорът е 61-годишен турски гражданин. Задържаното количество е в 95 пакета, а стойността е 12 млн. лева по цени на съдопроизводството. Наркотикът е надушен от митническото куче Ричи.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов и Дарина Славова, заместник-окръжен прокурор на Хасково изнесоха подробности на съвместен брифинг.

6 тона амфетамини намериха на пристанището във Варна

6 тона амфетамини намериха на пристанището във Варна

Дрогата е намерена в контейнер, дошъл у нас с кораб

Костов коментира, че случаят е от сутринта на 23 май. Задържаният Тир е с  документи за превоз на лепило теракол от Турция за Белгия в чували от 25 кг. При проверката с рентгенов апарат не е установено нищо съмнително, но при физическа инспекция, митническото куче се спира до една от фабрично запечатаните торбите. Тъй като плътността на товара - строително лепило и на наркотика са близки, укритието не е забелязано.

Намерен е пакет с два килограма вещество, след което започва отваряне на всички торби, допълва Костов. Очаква се химична експертиза за чистотата на хероиновото вещество. Заслугата е на Ричи, който е мелез между кокер-шпаньол и бретон и е обучавана за търсене на трюфели, коментира директорът на Агенция "Митници". 

Маринов коментира, че операцията продължава, а разкриването е вследствие на добрата работата с партньорски служби, с които е изграден профилът.

Изгориха 366 килограма дрога за 21 млн. лева

Изгориха 366 килограма дрога за 21 млн. лева

За последните 40 години у нас са унищожени 40 тона наркотици

Зам.-окръжният прокурор Славова допълва, че са повдигнати обвинения и 61-годишният турски шофьор е задържан за 48 часа. За престъплението се предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода и глоба в размер от 200 000 до 300 000 лева.