При операция около Дома за настаняване на бежанци в столичния квартал „Военна рампа” полицията е задържала 40 нелегални мигранти, съобщава БНР.

Полицейската операция  в района продължава.

В различни части на града пак при акция на столичните полицаи през изминалата нощ са били задържани други 10 нелегални мигранти.

Позовавайки се на свои източници, националното радио информира, че в самия Дом за настаняване на мигранти във Военна рампа също ще бъде направена проверка.

Припомняме, че в столицата се провеждат ежедневни акции за залавяне на нелегални имигранти заради засиления мигрантски натиск.

Междувременно председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова обяви пред БНТ, че във Военна рампа в София са били открити 120 бежанци, регистрирани в лагера в Харманли. Тя уточни, че в момента се организира транспорт, за да бъдат върнати обратно.

По-малко от 550 души са получи бежански статут у нас за тази година. Миналата година са били издадени 5500 бежански статути.

Петя Първанова подчерта, че помещенията от затворен тип ще бъдат факт до няколко дни след обнародване на устройствения правилник. Тя обясни, че помещенията се изграждат в съответствие с европейските стандарти и настанените там имат график, който са длъжни да спазват.

Първанова призна, че в известен смисъл правото на придвижване на тези хора се ограничава, но всички останали техни права били запасени. Тя обясни, че става въпрос за правни основания, когато трябва да се провери самоличността, когато лицето застрашава националната сигурност и обществения ред, когато в рамките на процедурата не могат да се съберат факти и данни, за да може тя да продължи или има опасност лицето да се укрие. Извън тези основания нямало как лицата да бъдат настанени в помещения от затворен тип.

По думите на Петя Първанова това е достатъчно за превантивна мярка и за да има дисциплиниращ ефект.