По време на среднощна акция горските инспектори от Регионалната дирекция по горите в Берковица заловиха 8 бракониери, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Действията са предприети по депозиран сигнал от жител на село Борован за незаконна сеч в една от уязвимите за района местности - местността "Мара Врачанка". Самата проверка е осъществена през нощта на 24 срещу 25 май, около 1 часа през нощта.

Пристигайки на мястото, екипът от двама горски инспектори установява нарушението - 8 лица извършвали незаконна сеч и извозвали добитата дървесина с каруци. Двама от извършителите били малолетни, а останалите 6 лица били добре познати като системни нарушители с многобройни актове през последните години.

Съвместно със служители от Районното управление в Бяла Слатина горските инспектори успели да заловят всичките 8 извършители. Задържани са и 7 броя коне, 7 броя каруци, 1 брой бензиномоторен трион и отсечената незаконна дървесина.

От АИГ припомнят, че за последните 10 години в регистъра на Изпълнителна агенция по горите фигурират доста имена на системни нарушители. Някои от тях имат издадени повече от 100 акта за незаконна сеч, а наложените санкции само на едно лице се равняват на стойност над 80 хиляди лева.

Според Агенцията по горите ниската събираемост на сумите по влезлите в сила наказателни постановления, която ежегодно варира между 12% и 15%, създава чувството за ненаказуемост у нарушителите. Това е един от основните проблеми, който обезличава основната функция на наказанието - да повлияе превъзпитаващо и превантивно върху поведението на нарушителя и на другите членове на обществото.

Заради тази неефективност ИАГ е инициирала промени в Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания. Обсъжданите от ИАГ промени предвиждат след наложено административно наказание, случаите на повторни нарушения в горите да бъдат квалифицирани като престъпление. ИАГ иска и да съществуват възможности за нормативно регламентиране на наказание "безвъзмезден труд в полза на обществото" от нарушители, които са социално слаби и нямат възможност да заплатят евентуално налагането на наказание "глоба".