КАТ затяга контрола по пътищата между малките населени места.

Поредна специализирана полицейска операция започва от днес и ще продължи до 24 март.

В градовете ще се следи за водачи, които отнемат предимство на другите пътни превозни средства, както и за недопускане на преминаване на червен сигнал на светофар.

Предвижда се на територията на три областни дирекции от Западна България да бъде засилен контролът на пътищата между малките населени места. Там ще се следи за неправоспособни водачи и шофиране след употреба на алкохол.

От полицията посочват, че от началото на годината до 16 март пътнотранспортните произшествия с участието на пешеходци са намалели с около 45%.

КАТ с акции на конвейер - погва и шофьорите без колани

КАТ с акции на конвейер - погва и шофьорите без колани

Данните от предишната операция все още се анализират

Общо 45 166 моторни превозни средства са били проверени при последната операция. Тя се проведе от 8 до 14 март за и при нея се следеше за използването на обезопасителни средства.

Установени са 3922 нарушения. От тях най-много са били случаите на неизползване на обезопасителен колан от водачите - 2476. Общо 1357 пътници също са били санкционирани за неизползване на обезопасителен колан, 895 от които са пътували на предната седалка, а 462 - на задните. Установени са и 24 случая, в които деца са били превозвани на предна или задна седалка без колан, а случаите на неизползване на обезопасителни столчета при превоз на деца са 46.

Констатирани са и 11 случая на неизползване на предпазна каска от мотоциклетисти и 8, в които са били превозвани деца на двуколесни превозни средства без каски.

При операцията са били разкрити и пет случая на превоз на крадени стоки.