"Пътна полиция" започва нова акция от днес, съобщава Нова телевизия.

При операцията ще се следи за използването на обезопасителни колани и детски столчета в автомобилите.

Целта е водачите да осъзнаят, че неизползването на колан или каска значително увеличава риска от сериозен травматизъм и дори смърт при инцидент на пътя.

Това е поредна акция на КАТ за последните дни. Относно предишната 3-дневна операция, проведена от петък до неделя, която беше насочена към нарушения на пешеходци, отнемане на предимство и превишена скорост, главен инспектор Николай Крушарски обясни, че тя е приключила тази сутрин, застъпвайки се с днешната операция. Данните от нея все още се анализират и едва по-късно ще станат ясни резултатите.

Продължават масовите проверки на КАТ за пияни и дрогирани шофьори

Продължават масовите проверки на КАТ за пияни и дрогирани шофьори

Следят основно реакциите на водачите

По отношение на новата акция за контрол на използването на предпазни колани от "Пътна полиция" съобщават, че през миналата година са установени над 94 000 такива нарушения.

Крушарски посочи, че повече от 1 500 водачи са си позволили да не обезопасят децата си при качването им автомобила. По негови думи това е безотговорно поведение от тяхна страна.

Той напомни, че глобата за подобно нарушение е 50 лв., а на водача се отнемат и контролни точки. Не това обаче било най-важното, а отговорността на шофьорите към себе си и пътниците.

"Много често самите пътници при спиране се учудват защо са санкционирани. Напомняме, че е тяхно задължение да поставят обезопасителните си колани", подчерта инспекторът.

КАТ затяга контрола по пътищата

КАТ затяга контрола по пътищата

От днес до 13 януари ще се проведе нова спецакция