Задържаха над 33 000 ментета на МП "Капитан Андреево", съобщават от Агенция "Митници".

Става въпрос за текстилни изделия, обувки, аксесоари и парфюми, иззети при проверки през последните 10 дни.

Най-голямото количество фалшиви маркови стоки е било открито на 8 март в камион с българска регистрация, пътуващ от Турция за Полша. При щателна митническа проверка било установено, че количеството на групажната стока от 627 колета съвпада с обявеното, но част от нея носи емблеми на световни марки. Открити са 25 572 текстилни изделия, от които 12 000 тениски 6499 мъжко и дамско бельо, 4678 чифта чорапи, 2395 ризи, якета, клинове, къси панталони, дънки. Текстилните изделия са с логото на 25 световноизвестни марки, сред които Tommy Hilfinger, Armani, Boss, Karl Lagerfeld, Calvin Klein, Victoria Secret, Guess, Armani, Polo. Открити са още и 792 чифта спортни обувки, от които 529 чифта с логото на Nike, както и 203 чанти, портмонета, носещи фигуративното и словестно изображение на LV, Gucci.

Няколко дни по-късно, на 15 март, в друг камион с чужда регистрация, влизащ в страната от Турция, сред декларираната стока били открити и 4399 спортни долнища с марката Adidas.

Ден след това в лек автомобил, в който пътували от Турция за Румъния четирима румънски граждани, сред личен багаж били намерени 494 спортни екипи, детски комплекти, якета и тениски със знаци на регистрирани търговски марки. Установено е, че недекларираната стока е на водача. На нарушителя е съставен акт по Закона за митниците. В същия ден при проверки на три леки автомобила с турска регистрация са задържани 723 текстилни изделия, 309 парфюма, 214 чифта обувки със знаци на регистрирани търговски марки.