Крадци на банкови сметки бяха задържани на територията на гр. Варна след проведено разследване, обявиха от МВР.

Кражбите на данни са извършвани под предлог за "Актуализация на приложение за мобилно банкиране" на електронните пощи на потребители в цялата страна.

В разследването са участвали криминалисти от сектор "Измами" - Главна дирекция "Национална полиция" и сектор "Противодействие на икономическата престъпност" към МВР - Сливен, със съдействието на МВР - Варна.

Работата по случая е започнала след постъпили сигнали за измама чрез т.нар. фишинг имейли. Извършителите, на 24 и 26 години, са открити и задържани във Варна, със съдействието на местните власти. Според първоначалните данни основният "двигател" в схемата бил 24-годишният мъж. При претърсване на адреси и превозни средства са иззети компютри, телефони, флаш памет, ценности и други предмети, които се смята, че са били използвани за измамите.

Работата по документирането на случая продължава в рамките на досъдебното производство и под наблюдението на прокуратурата.

ГДБОП съветва гражданите как да се пазят от фишинг атаки

ГДБОП съветва гражданите как да се пазят от фишинг атаки

Хакерите получават потребителски имена, пароли, както и други лични данни, като се възползват от наивността на получателите