Столични криминалисти задържаха 15-годишен младеж, обявен общодържавно издирване, съобщиха от МВР.

От полицията припомнят, че непълнолетният беше задържан през юли миналата година и привлечен като обвиняем за извършени убийство и опити за убийство. Малко след това беше настанен принудително в Държавната психиатрична клиника в Ловеч. На 4 януари успял да избяга оттам.

При огледа в клиниката било установено, че момчето се промъкнало през решетка на прозорец на втория етаж и по клоните на дърво се спуснало на земята. В хода на предприетите действия психично болният е засечен днес след обяд в столичния квартал „Красна поляна". Той е задържан в апартамента на баща му, без да окаже съпротива.

На 4 юли миналата година служители на столичното Трето Районно управление „Полиция" го заловиха минути след като на детска площадка в района на „Красна поляна" нападна млада жена и я рани с нож в гърба. В него бе открит и ножът, с който бе извършил нападението.

При обиск в дома му в същия квартал бяха намерени още два ножа и дрехи, от които бяха иззети следи. При продължилото разследване бе установено, че той е извършител на още един опит за убийство на 3 юни, когато ранил друга млада жена в квартала. На 11 май миналата година на ул. „Добротич" нападнал и 61-годишен мъж, нанесъл му множество рани с нож, от остра кръвозагуба жертвата му починал.
След задържането му тогава с постановление на Софийска градска прокуратура непълнолетният бе принудително настанен в психиатричната клиника.

Сега, след второто му задържане, той ще бъде конвоиран и отново предаден за лечение в клиниката в Ловеч.