Задържаха над 15 000 фалшиви стоки на МП "Капитан Андреево", съобщават от Агенция "Митници".

Ментетата са иззети при три проверки на превозни средства, влизащи в страната от Турция.

При един от случаите са открити над 8000 текстилни изделия, чанти, парфюми и спортни обувки, като една част от стоката е била недекларирана, а друга е задържана със съмнения, че артикулите са произведени в нарушение на права върху интелектуалната собственост.

На 4 октомври камион с турска регистрация, пътуващ от Турция през България за Румъния е селектиран за щателна митническа проверка, при която са открити недекларирани близо 2000 мъжки боксерки, 482 чанти и портмонета и 111 парфюма с логото на защитени търговски марки, сред които "Boss", "Chanel","Versace", "Michael Kors" и "Calvin Klein". При проверката сред декларираната стока са открити още над 4600 текстилни изделия и 1055 чифта спортни обувки, имитиращи световноизвестни марки.

При друг случай на 9 октомври при проверка на лек автомобил с българска регистрация са открити 1000 хартиени етикета с изображение на марката "Polo" и 73 текстилни изделия с лого на известни марки.

На 10 октомври в автобус с турска регистрация, пътуващ по редовната линия Истанбул-Букурещ, са открити 5280 тениски с логото на "Adidas" и 679 парфюма, повечето от които - с логото на "Armani" ,"Chanel" и "Boss". Въпреки че стоките са декларирани от шофьорите на лекия автомобил и на автобуса, те са задържани в изпълнение на Европейски регламент относно защитата на правата върху интелектуалната собственост и Закона за марките и географските означения имитациите.