При операция на TISPOL са заловени над 200 шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол. Дрогираните шофьори пък са над 40. Това съобщават от пресцентъра на МВР.

Операцията е проведена от 12 до 18 декември на територията на държавите-членки на Европейската организация на службите на пътна полиция. Целта е да се засили контролът над водачите за шофиране в пияно или дрогирано състояние.

Служителите на реда са проверили 15 038 водачи на моторни превозни средства. Установени са 232 нарушения. 201 от са за употреба на алкохол. От МВР са изчислили, че броят им представлява 1,33 % от всички проверени водачи. 46 пък са шофьорите, седнали зад волана под въздействие на наркотични или упойващи вещества. Те са 0.31 % от проверените.

От полицията правят сравнение с предишната операция, проведена между 6 и 12 юни. Тогава от проверени 20 477 водачи, в нарушение са засечени 386. 367 са били пияните шофьори, а 19 - дрогираните.

Националната полиция е обобщила данните и от тях е видно, че най-много са пияните шофьори на територията на ОДМВР-Благоевград. Там са спипани 20. След Благоевград се нареждат ОДМВР-Варна и София - 17.

Най-малко пияни шофьори са хванати в СДВР - 0, ОДМВР-Видин, Монтана и Смолян - по двама.

Седем от дрогираните шофьори са хванати във Великотърновска област. Шестима са хванати спипани от служители на СДВР, по петима са в ОДМВР-Бургас и Ловеч. ОДМВР-Стара Загора - четирима, по трима в ОДМВР-Кюстендил, Пазарджик и Плевен, ОДМВР-Благоевград и Пловдив - двама, и по един в ОДМВР -Сливен и Смолян.

На 395 шофьори са съставени актове по Кодекса на застраховането.