Митничарите задържаха над 5,2 кг злато на кюлчета и 20 000 евро при проверка на ГКПП "Калотина", съобщиха от агенция "Митници". Разследването е поето от районна прокуратура - Сливница.

Около 03 часа на 09 февруари 2021 г. митничарите на трасе "Входящи леки автомобили и автобуси", са спрели за проверка лека кола Аudi Q7 с румънска регистрация. Шофьорът е пътувал сам от Австрия за Румъния. При последвала щателната митническа проверка, под стелките и кората на пода пред предната дясна седалка, митническите служители са открили три кутии и портмоне. При отварянето на една от тях инспекторите са открили кюлчета от жълт метал. Водачът на автомобила - М.К.Т., обяснил, че това са златни кюлчета, а в портмонето има 20 000 евро.

Митничарите открили общо 134 кюлчета с различни грамажи - 1 гр, 5 гр, 250 гр, 500 гр, 1000 гр. Общото им тегло възлиза на над 5,2 кг. Назначени са експертизи.

Шофьорът М.К.Т. е роден в Турция немски гражданин. Той не декларирал парите, пренасяни през границата, която е външна граница на Европейския съюз и така нарушил Валутния закон. Стойността на предмета на престъплението e в особено големи размери. Чужденецът е привлечен като обвиняем.