Турски гражданин е хванат за срок до 72 часа. Това съобщават от прокуратурата.

Той е обвинен, че противозаконно е пренесъл през границата на страната стоки за търговски цели в големи размери - златни накити, цигари, парфюми и тоалетни води от различни търговски марки. Стоките са били укрити във фабрична кухина на автобус. Престъплението е осъществено на 02.06.2021 г. на ГКПП Малко Търново.

По време на разследването е установено, че обвиняемият е управлявал автобуса, с който са превозвани контрабандните стоки. Той и пътниците са обявили в зоната за митнически контрол, че нямат нищо за деклариране. При последвалата щателна митническа проверка, включително със специализирана рентгенова апаратура, митническите служители откриват във фабрична кухина до резервоара на автобуса укрита полиетиленова торба, пълна с бижутерски изделия, разпределени в пет пакета, обвити с тиксо. Общото тегло на откритите златни накити е 1.257 кг, а стойността им възлиза на 105 666 лева.

По време на проверката са открити и недекларирани 59 броя парфюми и тоалетни води с обозначения на световноизвестни търговски марки, както и 600 къса (30 кутии) цигари без акцизен бандерол.

Предстои Окръжна прокуратура-Бургас да внесе в съда искане на мярка за неотклонение задържане под стража.