Трима иманяри с ценни находки хвана полицията в Бобов дол. Иззета е оброчна плочка, правена в чест на тракийския конник Херос, чиято културна стойност тепърва ще се установява.

Конфискувани са и други антични предмети, а тримата иманяри на възраст между 41 и 52 години са задържани, съобщи БТВ.

30 монети, от които една от 1 век преди новата ера, 2 римски пръстена, връх от копие и оловни стотинки. Това са част от иззетите предмети. Иманярската група е разбита след няколкомесечно наблюдение.

"Успяхме да засечем група лица от град Бобов дол, които имат така нездрав интерес към нашата история", каза Румен Сираков, началник на РУ МВР- Бобов дол.

Тримата мъже, всички криминално проявени, са пътували с лек автомобил, в който превозвали антиките. След разпит, иманярите са признали, че находките са от терен в радомирското село Чуковец.

"Най- интересният предмет от заловените безспорно е този фрагмент от оброчна плоча. В долната част се вижда надпис, който, в последствие, трябва да бъде разчетен от специалисти епиграфи", обясни Светослава Филипова от Регионалния исторически музей - Кюстендил.

„Според мен най-вероятно оброчната плочка е на тракийския конник, защото се вижда част от предните крака на коня", посочи още Филипова.

При последвалата проверка в домовете на иманярите са открити и бойни патрони и капсулдетонатори.