Варненският апелативен съд потвърди определението на ВОС от края на август, с което в полза на Община Варна е допуснато обезпечение на предявените искове срещу наследниците на имота на детска градина "Теменужка" чрез спиране изпълнението на действията на частния съдия изпълнител.

Припомняме, след продължителна съдебна битка община Варна загуби дело срещу реститути на сградата. Така в момента местата на над 100 деца в предучилищна възраст са под въпрос.

Родителите на децата от детската градина изпратиха отворено писмо до президента, до премиера и до министъра на правосъдието, в което настояваха за незабавната им намеса за разрешаване на възникналия проблем.

Апелативната инстанция преценява, че в настоящия казус е налице интерес от обезпечаване на исковете и то с посочената в молбата адекватна обезпечителна мярка - чрез спиране на изпълнителното дело за предаване на владението на процесния имот.

Определената от първоинстанционния съд парична гаранция от 20 000 лева има за цел да обезпечи евентуални вреди за ответниците, настъпили от допуснатото обезпечение.

На практика детската градина ще продължи да работи и няма да бъде обезпокоявана от действия на частния съдия - изпълнител.

Следващото заседание по съдебния спор между Община Варна и собствениците на ДГ „Теменужка" е насрочено за 9 октомври тази година във ВОС.

Определението на Апелативният съд във Варна е окончателно и не подлежи на касационен контрол.