Жалба до Върховния административен съд подават от коалиция "Изправи се! Мутри вън!". Жалбата е във връзка с ограничението членовете на секционните избирателни комисии в чужбина да са до трима. Малкият брой членове на СИК е предпоставка да се увеличат опашките и съответно в епидемична ситуация да се струпат много хора.

Според Манолова и Бибикян от "Отровното трио" властта прави всичко възможно да ограничи гласуването на българите зад граница, водена от "страха на Борисов". От коалицията призовават и партиите да оттеглят функционерите си и да оставят доброволците от общностите зад граница да организират изборния процес, тъй като те ще го направят честно, прозрачно и с грижа за гласа на всеки гражданин

От "Изправи се! Мутри вън!" предупреждават ЦИК, че ще изпратят сигнали и до Организацията по сигурност и сътрудничество в Европа, както и до посолствата на САЩ и на страните членки на ЕС в София.

За проблем и огромна изборна манипалуция на вота зад граница сезира и председателят на ПП МИР Симеон Славчев, който внесе сигнали до президента на България Румен Радев, Централната избирателна комисия и Министерството на външните работи. Поводът беше отказът на парламентарно представените партии и коалиции да впишат част от сънародниците ни зад граница като доброволци по време на изборния ден. Въпреки голямото желание и безпрецедентната организация на българите в чужбина няма нито един вписан доброволец зад граница, алармираха от партията. Славчев също настоя секционните избирателни комисии зад граница да бъдат допълнени с доброволци.

От партия МИР посочват, че в продължение на няколко месеца от МВнР неколкократно, и то в писмен вид, са били изисквани нарочни списъци с предложени участници в състава на СИК и доброволци, предвид настоящото положение с пандемията от КОВИД-19 и нуждата от много допълнителни действия в съзвучие с противоепидемичните мерки на местните власти.

Миналата седмица от МВнР обясниха, че според Изборния кодекс Централната избирателна комисия назначава секционните избирателни комисии извън страната и утвърждава списъци на резервните членове, регистрира до изборния ден застъпниците извън страната на кандидатските листи и им издава удостоверения.

МВнР предлага по един представител на държавата за член в секционните комисии, а само когато не се запълнят всички квоти, след консултации на ЦИК с политическите партии, прави предложения за допълване на съставите на СИК с представители на българските общности в чужбина.

Посланиците и останалите служители на МВнР в представителствата ни в чужбина са деполитизирани и не могат да правят коментари по решенията на ЦИК. Тяхната роля в изборния процес е ясно регламентирана и е организационно-техническа, посочиха от МВнР.

От Външно са изпратили указания на ръководителите на дипломатически и консулски представителства да не заемат страна в изборния процес или да изразяват позиции извън техните правомощия по Изборния кодекс.