Експерти от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да проверят данните за нерегламентиран таксиметров превоз на пътници чрез мобилно приложение "Максим". Проверката е възложена от Върховна административна прокуратура, съобщиха от ВАП.

Целта е да се установи има ли нарушения на Закона за автомобилните превози, от рода на реализиране на таксиметрови превози, без да са издадени изискуемите разрешения както на фирмата - организатор, така и на водачите на леки автомобили.

Таксиметрови компании протестират срещу нов Uber - "Максим"

Таксиметрови компании протестират срещу нов Uber - "Максим"

В КЗК има производство срещу "Максим" преди седмици, увери Ризов

Върховните прокурори са поискали в проверката да се включат и органите на Главна дирекция "Национална полиция" и на Национална агенция за приходите. Поискано е да се сезират и други контролни органи при разкриване на нарушения от тяхна компетентност.

Започнати са процедури за административнонаказателна отговорност на отделни водачи на автомобили чрез съставяне на актове за установяване на административни нарушения. Това е видно от сведенията, получени във ВАП. Те са резултат от съвместните екипи на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Главна дирекция "Национална полиция" и Национална агенция за приходите.

Със заповеди се спират от движение за срок от 6 месеца МПС, с което се извършва нарушението.

Сезирана е Комисията за защита на конкуренцията, където вече има производство за проучване на евентуално извършени нарушения по глава VII от Закона за защита на конкуренцията "Забрана за нелоялна конкуренция". Това е за дейността на "Такси Максим" ЕООД по осъществяване на посредничество и свързване на превозвачи/шофьори и клиенти чрез мобилни приложения. Подобна дейност може да е в противоречие с добросъвестната търговска практика и да създава възможност за увреждане на другите конкуренти.

От Върховната административна прокуратура са поискали конкретна информация - за броя на нарушенията от началото на проверките, на съставените актове за установяването им и издадените наказателни постановления и за постановените заповеди за налагане на принудителни административни мерки.

Ангажиран е изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за налагане на имуществена санкция и на "Такси Максим" ЕООД, допуснало визираните нарушения освен глобите на физическите лица.