Съдът оправда началник отдел в ДАНС. Магистратите от Върховния касационен съд потвърдиха оправдателната присъда на Софийския административен съд (САС). С нея Мирослав Маринов - началник отдел в Специализирана дирекция "Финансова сигурност" на ДАНС, е признат за невинен за разгласяване на държавна тайна. Информацията бе публикувана на страницата на ВКС.

Наказателното дело е секретно. То е образувано през 2019 г. във ВКС по касационен протест на прокурор при Апелативна прокуратура - София срещу въззивната присъда. С нея е отменена в наказателно-осъдителната ú част първоинстанционната присъда на Софийския градски съд, като подсъдимият Мирослав Маринов (началник отдел в Специализирана дирекция "Финансова сигурност" на ДАНС) е признат за невинен.

Основанието за неговата невинност се базира на чл. 304 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Той е оправдан изцяло по повдигнатото обвинение по чл. 357 от Наказателния кодекс (НК) за разгласяване на информация, представляваща държавна тайна, която му е била поверена или станала известна по служба или работа.

Междувременно днес в сградата на ДАНС мъж се самозастреля със самоделка. 

Мъж се застрелял със самоделка в сградата на ДАНС
Обновена

Мъж се застрелял със самоделка в сградата на ДАНС

Към момента самоличността му е неизвестна