Управляващото мнозинство раздвоено относно предложението на здравния министър Петър Москов да се влиза в болница само с пръстов отпечатък.

Реформаторът Димитър Шишков, член на здравната комисия, обясни пред медиите в НС, че чул тази сутрин за идеята на министъра.

Припомняме, идеята на министър Москов е до края на януари в болниците и аптеките да бъде въведен персонален пръстов идентификатор и всеки здравноосигурен пациент ще има такъв идентификатор и само по този начин да може да докаже присъствието си в болница.

Министерството трябва да даде обяснение за това, заяви депутатът. Министърът има добри помисли, с добри идеи е тръгнал, изтъкна Шишков. Според него обаче трябвало да се помисли дали тази му идея не накърнява до някъде достойнството на хората.

Димитър Шишков е на мнение, че не това е начинът да се контролира системата. И сега има начини и възможности да се контролира, убеден е депутатът от РБ.

По мнението му трябва да се засили контролът върху самите болници.

В коалицията имало раздвоение за тази идея. Повечето сме да няма такива неща, изтъкна Шишков и прогнозира, че тази идея допълнително щяла да натовари финансово бюджета.

Ако това ще помогне на реформите в България, нека всички да си дадем пръстовите отпечатъци за всичко, за което поискат. Така социалистът Георги Божинов коментира в кулоарите на парламента идеята на здравния министър.

Той дори даде разяснение как ще се случва това: „Хващат ти пръстчето, намазват го и го поставяш, няма да се дърпаш". Аз казвам, ако това ще спаси България, нека, склонен е социалистът да приеме идеята на Москов.

С ГЕРБ идеята не била коментирана. Даниела Дариткова чула предложението едва тази сутрин. По-скоро трябва да вървим към една добра информационно-комуникационна система на касата и индивидуална електронна здравна карта, това е европейският път, убедена е тя. Депутатката недоумява как ще се вземат пръстови отпечатъци на целокупното българско население.