Имаме зелена улица за започване на разследване срещу Станишев. Това заяви градският прокурор на София Николай Кокинов в ефира на БНТ.

Той уточни, че срещу експремиера ще се водят две разследвания - по чл. 358 и 359 от Наказателния кодекс.

По думите му става въпрос за осем документа от ДАНС, влезли в деловодството на Министерски съвет, които обаче не са върнати.

Документите са влезли в ръцете на премиера, но не са излезли, отбеляза градският прокурор. Кокинов поясни, че разследването срещу експремиера ще е за престъпление по непредпазливост. За него законът предвижда до две години затвор.

От казаното от градския прокурор стана още ясно, че Станишев ще бъде разследван и за неспазване на закона за работа с класифицирани документи. Става въпрос за доклада в ДАНС, който излезе в публичното пространство,коментира Кокинов.

Прокурорът допълни, че Алексей Петров вече е бил разпитан по случая. Той не е разпространил класифицирана информация и е предал доклада, след като го е получил, обясни Кокинов.

Той посочи, че Петров е обяснил пред прокуратурата по какъв начин е получил документа. За движението на доклада между Сергей Станишев и Алексей Петров е съдействало лице, което не се ползва с имунитет, но е имало достъп до класифицирана информация, поясни прокурорът и добави, че е въпросното лице е било в близкия кръг на Станишев.

Припомняме, вчера стана ясно, че експремиерът Станишев е подписал писмено заявление до председателя на Народното събрание Цецка Цачева за отказ от имунитета си на народен представител.

Това стана малко след като главният прокурор Борис Велчев внесе в Народното събрание предложение за снемане на депутатския имунитет на лидера на БСП.

По-късно пред журналисти, прокурор Николай Кокинов обясни, че експремиерът Станишев е нарушил нормативните правила за работа с класифицирана информация.

Той посочи, че секретните документи експремиерът е дал на второ лице - "посредник", срещу което също ще бъдат повдигнати обвинения. Кое е това лице, градският прокурор на София обаче не уточни.

Кокинов бе категоричен относно действията на Сергей Станишев: "Не бихме могли да говорим за умисъл".

"Неприятен е фактът, че е изтекла класифицирана информация в публичното пространство", допълни още той.
Прокурорът увери, че са разпитани всички служители от секретното деловодство на Министерски съвет.

Прокуратурата също така проверява и как справката на Драшков е попаднала в интернет, засега следите водят към сървър извън територията на страната.

"Прокуратурата работи единствено под натиска на обществения интерес", с тези думи Николай Кокинов коментира изказванията на лидера на БСПСтанишев, че върху прокуратурата се оказва натиск от страна на премиера и вътрешния министър.