От САЩ са ни върнали древен шлем и други антични предмети, които са станали обекта на трафик. От добрата съвместна работа се похвалиха от ГДБОП. Дирекцията е приела върнати предмети освен от САЩ и от Великобритания, Италия, Германия.

Специално за шлема оперативните действия са започнали през 2017 г. по молба на Нюйоркската прокуратура. При разследването от американски гражданин прокуратурата иззема около 180 предмета на стойност 70 млн. щатски долара. Стойността на културните ценности е неизмерима във финансов параметри, затова и стойността на незаконно продадените предмети е толкова, колкото един човек може да заплати. В случая шлемът е купен за 200 000 щатски долара.

Снимка 654599

Източник: пресцентър МВР

Предметите са върнати по шест случая, всичките свързани с незаконното им изнасяне от страната ни. Всеки случай е в различен период от време. Основно предметите с културно-исторически белези, които са върнати от САЩ, са изнесени от България в Испания. Чрез обществени пощенски станции, извършителите насочвали пратките за САЩ, а намерението е било там предметите да се пласирани поединично. След подаден от ГДБОП сигнал, колегите от САЩ ги задържат на границата.

След като МВР свърши своята работа с връщането на ценностите, те се предават на Министерството на културата и министърът трябва да се разпореди на кои музейни институции да бъдат предадени, идентифицирани, почистени и включени в експозициите им.