Мотивите за искания импийчмънт на президента няма да минат в Конституционния съд. Това прогнозира бившият конституционен съдия Димитър Гочев в студиото на bTV.

Според Гочев без съмнение политическата страна на казуса е явна. Той припомни, че конституцията дава две основания за отстраняване - държавна измяна и нарушение на конституцията.

"По отношение на държавната измяна, няма яснота в конституцията и трябва да се търси пояснение в наказателното право", коментира бившият конституционен съдия.

Мотивът за отчитане на Президента през НС също не би издържал пред КС защото няма конституционен регламент за задължителност, срок и конкретни дейности, за които президентът да се отчита пред НС, смята Гочев.

Що се отнася до мотива свързан с отказа на Първанов да подпише указ за отзоваването на двамата посланици в САЩ и Турция, това също не може да бъде основание.

Припомняме, преди дни "Атака" обяви, че иска свалянето на президента Първанов от длъжност и започва процедура по импийчмънт. Основното искане на националистите е заради отказа на президента да отзове посланиците ни в САЩ и Турция.

За искане на импийчмънт на държавния глава се обявиха и от ДСБ. От там обясниха, че ще прибягнат към тази стъпка, ако се окаже, че има молба за помощ до Садам Хюсеин, подписана от тогавашния председател на БСП и настоящ президент Георги Първанов.

От СДС също заявиха, че ще подкрепят процедура за импийчмънт на държавния глава, при условие, че обвиненията срещу него не са лековати и имат достатъчно юридически основания.

Яне Янев заяви, че РЗС се обявява не само за импйчмънт на президента, а на цялата държавно политическа система, която продължава да властва по сценарий на старата комунистическа номенклатура.

Премиерът Бойко Борисов се обяви против с мотива, че едно подобно разклащане на институциите има много сериозен отзвук извън България.