Интерпол спря педофили в "Тъмната мрежа", спасени са 50 деца. Операция Blackwrist, кръстена на гривна, носена от един от нарушителите започва от Интерпол през 2017 г. след откриването на материал, описващ злоупотребата с 11 момчета, всички под 13-годишна възраст, съобщават АФП и СиБиЕс. 

Девет души са били арестувани в Тайланд, Австралия и САЩ във връзка с онлайн мрежа за педофилия. Петдесет деца са спасени в международната операция.

Очакваха се още арести, тъй като полицията в близо 60 страни провежда разследвания, произтичащи от операция на Интерпол, стартирана преди две години в скрит "тъмен уебсайт" с 63 000 потребители по целия свят.

Петдесет деца са спасени след арестите. Полицията се опитва да идентифицира още 100 в изображения, които са споделени в неизследваните кътчета на интернет.

В продължение на години сайтът публикува седмично нови изображения, като насилникът много внимателно избягва да бъде открит, често маскирайки децата и оставяйки малко визуални или аудио улики.

Полицаите разчитаха на физическите черти на децата, за да проследяват продължаващата злоупотреба, и се обърнаха към глобалната полицейска общност за помощ.

През юни 2017 г. Департаментът за специални разследвания на Тайланд (DSI) пое случая, като работи в тясно сътрудничество с Бюрото за връзка на Интерпол в Банкок.

Следователите по целия свят също се присъединиха към усилията за идентифициране на 11-те момчета и намиране на администратори на сайтове. Разследванията на вътрешна сигурност на САЩ (HSI) идентифицираха IP адреса на уебсайта и работиха за установяване на потенциални връзки със Съединените щати.

Българският отдел за киберпрестъпления към Генералната дирекция за борба с организираната престъпност, подкрепен от Европол, свали сървърите на уебсайта.

Министерството на вътрешните работи в Нова Зеландия разсекрети разузнаване и състави информационни пакети за потребители на уебсайтове за страните-членки на Интерпол.

Националният център за изчезнали и експлоатирани деца на САЩ кръстосано проверява адреси на електронната поща и предоставя допълнителна информация.

Австралийската федерална полиция (AFP) и южноавстралийската полиция се присъединиха, когато IP адрес посочи местоположение в Аделаида.

Полша наказва педофили с 30 години затвор и доживот

Полша наказва педофили с 30 години затвор и доживот

Депутатите променят наказателния кодекс след разтърсващ филм за свещеници педофили

През ноември 2017 г. са идентифицирани първите жертви, което доведе до едновременни арести в Тайланд и Австралия два месеца по-късно.

Главният администратор на уебсайта, базиран в Тайланд, е идентифициран като Монтри Сланагам. Той е човекът, който е видян да злоупотребява с 11-те момчета, едно от които е неговият племенник. Децата са примамени в дома на Салангам с храна, достъп до интернет и футболни мачове.

Втори администратор, Руеча Токпуца, се намира в Австралия. Полицията е открила хиляди изображения, заснети в Тайланд и Австралия на иззетите от него устройства, някои от които включват Токпуца като основен насилник. Най-малката жертва, идентифицирана по време на неотдавнашното съдебно производство в Южна Австралия, е само на 15 месеца.

Уебсайтът и неговите администратори предизвикаха редица разследвания по целия свят, което доведе до нови арести в Тайланд, Австралия и САЩ. Тъй като полицията в близо 60 държави проучва препратките, събрани от Нова Зеландия, се очакват повече арести и спасени.

Всички иззети изображения и видеоклипове са качени в международната база данни за сексуална експлоатация на деца на Интерпол.

Разраства се секс скандалът в Организацията на бойскаутите

Разраства се секс скандалът в Организацията на бойскаутите

Жертвите са 12 000 души

През юни 2018 г. тайландските съдилища са осъдили Салангам на 146 години затвор по обвинения в изнасилване на деца, трафик на хора, притежание и разпространение на материали за сексуално малтретиране на деца.

Втори мъж, учител в детска градина близо до Токупца, получил 36 години затвор по същите обвинения.

На 17 май 2019 г. австралийски съдия осъди Токупца на 40 години и три месеца затвор, най-продължителната присъда, наложена някога в Австралия за престъпления, свързани със сексуални посегателства над деца. Съдията посочи Токупца като "най-лошия кошмар за всяко дете" и "ужас на всеки родител" за неговото престъпление.

Генералният секретар на Интерпол Юрген Сток приветства успешните международни усилия. "Операция Blackwrist изпраща ясно послание към тези, които злоупотребяват с деца, произвеждат материали за сексуална експлоатация на деца и споделят изображенията онлайн: Виждаме ви и ще бъдете изправени пред правосъдието".

"Всяко изображение за насилие над дете е доказателство за престъпление, а Интерпол винаги ще предоставя пълната си подкрепа на полицията по света, за да помогнат при идентифицирането и спасяването на жертви по целия свят", допълни ръководителят на Интерпол.

"Тези усилия вече доведоха до многобройни арести в Съединените щати, за да се включат лица, заемащи позиции с обществено доверие. Гордеем се, че сме част от тези международни усилия", коментира регионалното аташе на вътрешна сигурност на САЩ в Банкок, Ерик МакЛоуглин.

Главният инспектор на Австралийската федерална полиция Стивън Фрай, и.д. ръководител за Азия, също подчертва важността на международното сътрудничество за премахване на създаването и споделянето на материали за експлоатация на деца.

"Производството и разпространението на това отвратително съдържание се дължи до голяма степен на мрежи, които са транснационални по своя характер. Ето защо холистичните, усъвършенствани и съвместни отговори от австралийските власти и нашите международни партньори са толкова жизненоважни. Доволен съм, че подобни резултати само укрепват нашите отношения в бъдеще", допълва Фрай.

Австралия се извини на жертвите на педофили

Австралия се извини на жертвите на педофили

Шокиращ доклад разкри най-малко 17 000 деца, насилвани в институции или от свещеници