Полша увеличава на 30 години затвор, наказанието за педофили, след като документален филм за сексуално малтретиране на деца сред полските свещеници предизвика общественото възмущение, съобщава "Гардиън".

Депутатите гласуваха преобладаващо в подкрепа на промените в наказателния кодекс, които също така въвеждат доживотни присъди за най-опасните педофили и премахват давността за преследване на най-драстичните случаи на сексуално насилие над деца.

Промените, въведени от правителството на управляващата партия PiS, което е тясно свързано с полската римокатолическа църква, идват само 10 дни преди тежката надпревара на изборите за Европейски парламент.

Филмът "Не казвай на никого", публикувано в YouTube в събота, от братята Томаш и Марек Секиелски, е гледан почти 18 милиона пъти. Откровенията разтърсиха силната римокатолическа църква в Полша.

Полша разтърсена от документален филм за свещениците педофили

Полша разтърсена от документален филм за свещениците педофили

Качински се зарече да предприеме крути мерки срещу педофилите в църквата

Двучасовият документален филм включва кадри с жертви, които сега са възрастни и се изправят срещу възрастни свещеници за злоупотребите, които са претърпяни преди десетилетия. Няколко от свещениците признават и се извиняват за това.

Филмът също така описва как обвиняемите свещеници или дори осъдени за сексуално насилие над деца са прехвърлени в други енории и могат да продължат своите задължения и да работят с деца.

Висши полски духовници отказват да бъдат интервюирани за документалния филм.

Полският архиепископ Войчех Полак, който се извини "за всяка рана, причинена от църковните хора", след като гледа филма в четвъртък, обеща да създаде фонд за солидарност, който да помогне на жертвите с "конкретна помощ", но настоява, че това не е фонд за компенсация.

"Когато става въпрос за обезщетение, трябва да се придържаме към закона, който е в сила в Полша, така че ако съдът го присъди, църквата не е над закона", коментира Полак.

Малтийският архиепископ Чарлз Сиклуна, експерт по педофилия сред свещениците във Ватикана, ще посети Полша следващия месец.

Полската църква призна през март, че близо 400 духовници са насилвали сексуално деца и непълнолетни през последните три десетилетия, отразявайки резултатите, публикувани преди месец от местна благотворителна организация.

Документалният филм заключава, че роденият в Полша папа и светец Йоан Павел II е затворил очите си за сексуалните злоупотреби, тъй като комунистическият режим на Варшава е работил за подкопаване на църквата, тогава единствената независима институция в Полша.

Миналата седмица, Папа Франциск издаде папски указ, който принуждава свещенослужителите да подават сигнал при сексуални престъпления, което би могло да осветли много нови случаи.

Папата задължи свещенослужителите да сигнализират при педофилия

Папата задължи свещенослужителите да сигнализират при педофилия

Франциск въведе мащабни промени в правилата на Католическата църква