Папа Франциск издаде папски указ, който принуждава свещенослужителите да подават сигнал при сексуални престъпления, съобщават АП и "Ройтерс".

Франциск въведе радикални промени в правилата на Католическата църква, които ще позволят да се подвеждат под отговорност епископи за сексуални посегателства или прикриване на подобни престъпления. Духовниците са задължени да сигнализират и се позволява на всеки директно да се оплачи на Ватикана, ако е необходимо.

Папа Франциск подписа закон срещу педофилията

Папа Франциск подписа закон срещу педофилията

Създават се нови процедури…

Папският указ, който обхваща престъпления срещу деца и пълнолетни, също задължава всяка римокатолическа епархия по света да създаде прости и достъпни системи за подаване на сигнали, да се насърчат местните църкви да включват светски експерти в разследването.

Освен това се гарантира закрила за всички, които подават сигнали за престъпления. Сигналите ще остават конфиденциални. Очертават се процедурите при провеждане на предварително разследване на епископи, кардинали и други духовници.

Промените са част от усилията на папата да изчисти имиджа на Църквата, която през последните години беше разтърсена от педофилия.

Папата не прие оставката на кардинал, осъден за укриване на педофилия

Папата не прие оставката на кардинал, осъден за укриване на педофилия

Той говори за презумпцията за невинност и не прие тази оставка