Нов документален филм за свещениците педофили разтърсва предимно католическа Полша, предизвиквайки извинение от страна на църковната йерархия и подтиквайки един свещеник да напусне духовенството.

Филмът "Не казвай на никого" беше публикуван в YouTube в събота и до по-рано днес имаше 7 млн. гледания, съобщават полските медии.

След премиерата на филма архиепископът на Полша благодари на създателите на филма, братята Томаш и Марек Секиелски, за тяхната "смелост". Архиепископ Войчех Полак заяви: "Извинявам се за всяка рана, нанесена от представителите на църквата."

Папата задължи свещенослужителите да сигнализират при педофилия

Папата задължи свещенослужителите да сигнализират при педофилия

Франциск въведе мащабни промени в правилата на Католическата църква

Филмът разкрива, че на свещеника Дариуш Олейничак, осъден за сексуално насилие, му е било позволено да продължи да работи с млади хора. В неделя той си подаде оставката като свещеник.

Църковните власти в Полша съобщиха през март, че са регистрирали случаи на 382-ма духовници, които са насилили 625 жертви под 18-годишна възраст от 1990 г. насам.

Междувременно лидерът на управляващата дяснопопулистка партия "Право и справедливост" Ярослав Качински се зарече да бъдат предприети крути мерки срещу сексуалното малтретиране на деца след публикуването на филма.

Ковчежникът на Ватикана признат за виновен за педофилия

Ковчежникът на Ватикана признат за виновен за педофилия

Вероятно Пел ще отиде в затвора

"Онези, на които са поверени деца, ще бъдат особено строго наказани (за сексуално посегателство), и това важи и за свещениците, разбира се, но и за всички, включително... известни личности", настоя Качински.

Онези, които в момента са признати за виновни за посегателство срещу деца под 15-годишна възраст, ги грози до 12 години затвор.

Качински, който е най-влиятелната фигура в управлението на Полша, макар че не заема никакъв държавен пост, намекна, че присъдите могат да бъдат увеличени до 30 години, но не посочи кои знаменитости има предвид.

Папата призова за тотална война срещу педофилията

Папата призова за тотална война срещу педофилията

Духовният водач на католиците по света направи призива в края на безпрецедентна среща

От своя страна полският нобелов лауреат за мир Лех Валенса призова Католическата църква да предотврати по-нататъшното сексуално насилие над деца от членове на нейното духовенство.

Един от свещениците, представени във филма, е Францишек Цибула, който е служил като свещеник на Валенса в продължение на 15 години - от 1980 г., когато той основава профсъюза "Солидарност", който подпомогна падането на комунистическия режим, до превръщането му в първия демократично избран президент през 1990 г. и до края на мандата му през 1995 г.

"Натъжих се, когато разбрах, че моят свещеник, моят изповедник се е държал толкова зле", коментира Валенса. 

Близо 700 католически свещеници в САЩ са обвинени в педофилия

Близо 700 католически свещеници в САЩ са обвинени в педофилия

Далеч повече от обявените от Католическата църква данни