Папа Франциск призова за "тотална борба" срещу "престъпленията, които трябва да бъдат изтрити от лицето на Земята", съобщават АП и "Вашингтон пост".

Духовният водач на католиците по света направи призива на меса в края на безпрецедентна среща на върха на Ватикана, която имаше за цел да се приемат мерки срещу педофилията в Църквата.

Снимка 408603

Източник: ЕПА

Франциск призова за "тотална борба" срещу сексуалните посегателства, като подчерта, че Църквата трябва да предприеме "всички необходими" мерки, за да се прекрати този бич.

"Нито едно престъпление не трябва да бъде покривано повече, както често се случваше в миналото, или да не се приема достатъчно сериозно", поиска папата в края на четиридневната среща.

Но Франциск не разкри какви конкретни мерки ще приеме Църквата срещу сексуалното посегателство над деца.

Папата определи тормоза над деца като "световен феномен", тъй като не е само в Църквата, но и в семействата. По думите му скандалите в Католическата църква не са съвместими с моралната й власт и етика.

"Ние се занимаваме с отвратителни престъпления, които трябва да бъдат изтрити от лицето на Земята", призова папа Франциск.

Снимка 408600

Източник: ЕПА

Римокатолическият водач се закани да се разправят с извършителите на престъпленията с "божия гняв" и от сега нататък жертвите ще бъдат приоритет пред това "нагло, агресивно и унищожително зло".

Четиридневната конференция събра висшия клир, включително 190 лидери на епископски конференции, представители на Ватикана, експерти и други.

Снимка 408601

Източник: ЕПА

През 2018 г. избухнаха скандали в Чили, Германия, САЩ, Холандия и други държави след публикуване на доклади, че в продължение на десетилетия Църквата е прикривала педофилия. АП припомня, че първият скандал е от преди повече от 30 години в Ирландия и Австралия.

Снимка 408599

Източник: ЕПА