Повече от 300 "хищници" сред католически духовници в американския щат Пенсилвания са обвинени в сексуален тормоз на повече от 1000 деца за период от седем десетилетия, обяви голямо жури, цитирано от световни агенции.

Унищожителен доклад разкрива за системно укриване на подобни престъпления от Католическата църква.

Смята се, че това най-големият доклад за престъпления на църквата в САЩ от 2002 г., когато "Бостън глоуб" първи писа за педофилия сред католически духовници в Масачузетс.

От публикувания вчера доклад става ясно, че са повдигнати обвинения само срещу двама духовници, единият от тях се призна за виновен, тъй като повечето от отговорните са починали и по-голямата част от престъпленията са извършени отдавна.

Двугодишното разследване на голямо жури включва десетки свидетели и половин милион страници църковни архиви, които съдържат доказателства срещу "300 хищници свещеници".

Установена е самоличността на повече от 1000 деца, които са станали жертва на извращенията, но "реалният брой" е "хиляди", обяви журито, тъй като има жертви, които се страхуват да споделят и чиито архиви са изгубени.

Жертвите често остават с психологическа травма до края на живота, подтикнати към злоупотреба с наркотици, алкохол и дори до самоубийство, подчертава журито.

Един духовник изнасилил седемгодишно момиче в болница, след като извадили сливиците на детето. Друго дете пило сок и на следващата сутрин се събудило с кръвоизлив от ректума, но не може да си спомни какво се е случило. Друг католически духовник принудил 9-годишно момче да участва в орален секс, след което изчистил устата му със свещена вода, "пречистена от него".

Свещеник изнасилил пет сестри от едно и също семейство, включително едното дете от 18-месечна възраст до 12 г. Когато най-младата жертва съобщила на семейството си през 1992 г., полицията претърсила жилището на свещеника и открила детски дрехи, кутии с пубисни косми, шишенца с урина и снимки с млади момичета.

До момента само двама свещеници са обвинени в сексуални престъпления. Единият е обвинен, че е свършил в устата на седемгодишно дете. По-рано този месец той се призна за виновен. Другият е нападал две момчета, като едното момче от 8-годишна възраст в продължение на 8 г. Престъпленията продължили до 2010 г.

Между 5700 и 10000 католически свещеници са обвинени в сексуални престъпления в САЩ, но само няколкостотин са осъдени.

От възникването на кризата през миналото десетилетие Католическата църква в САЩ е платила повече от 3 милиарда долара за уреждане на дела.

Според някои данни в САЩ има повече от 100 000 жертви.