Папа Франциск откри конференция във Ватикана, която е посветена на превенцията на сексуални посегателства над малолетни от духовници, информира "Ройтерс".

Духовният лидер на римокатолическия свят обеща Църквата да се "вслуша в плача на малките, които търсят справедливост".

Снимка 407936

Източник: ЕПА

Кардинали призоваха да се прекрати хомосексуалността в Църквата

Кардинали призоваха да се прекрати хомосексуалността в Църквата

Църквата погрешно посочва злоупотребата с власт от клира като основна причина за скандалите

В краткото си обръщение папата отбеляза, че жертвите очакват "конкретни и ефективни мерки" за разрешаване на педофилията и скандалите, а не само словесно осъждане.

"Злото" - сексуалното посегателство, над деца от духовници трябва да бъде превърнато в "пречистване" на Римокатолическата църква.

Снимка 407933

Източник: ЕПА

След папата говори кардинал Луис Тагле от Филипините, който се разплака, докато четеше бележките си. Той призна, че "раните са нанесени от нас, епископите, върху жертвите".

Папа Франциск призна, че някои духовници изнасилват монахини

Папа Франциск призна, че някои духовници изнасилват монахини

При един случай духовниците са държали монахините като секс робини

Четиридневната конференция събра висшия клир, включително 190 лидери на епископски конференции, представители на Ватикана, експерти и други.

Някои организации в подкрепа на жертвите са скептични. Според тях събитието е публичен номер, който има за цел да изчисти имиджа на Католическата църква.

Снимка 407931

Източник: ЕПА

АФП отбелязва, че папата ще се опита да разреши скандалите около Църквата с организираната от Ватикана конференция. През 2018 г. избухнаха скандали в Чили, Германия, САЩ, Холандия и други държави.

Задачата обаче може да се окаже изключително трудна, тъй като някои църкви, особено в Азия и Африка, отричат да съществува проблем със сексуалното насилие над малолетни.

АП припомня, че първият скандал е от преди повече от 30 години в Ирландия и Австралия.