От Асоциацията на хлебопроизводителите у нас настояват за въвеждането на държавен стандарт за производството на хляб.

В момента на пазара се предлагат десетки видове хляб и клиентът трудно се ориентира, посочват от там.

Ако бъде направен стандарт за масовия хляб, той трябва да бъде в трите вида масов хляб - типов, или тип Софийски, както беше известен преди време, хляб Добруджа и хляб - бял Стара Загора, обясни Тошко Няголов - регионален представител на асоциацията на хлебопроизводителите в Добричко.

Той допълни, цитиран от БиТиВи, че стандартът трябва да третира тези три вида масов хляб, а всички останали ще бъдат производни на хляб или хлебни изделия, но не и хляб.

Така е в редица държави на Запад, там където има закони са направени така нещата, изтъкна Няголов.

Държавен стандарт трябва да има и според клиентите. Ако той бъде въведен, то и цените на трите вида хляб ще се уеднаквят, смятат хлебарите. Тогава и клиентът няма да си задава въпроса защо на пазара има бял хляб по 45 стотинки, но и по 90 стотинки.