Доживотна присъда за двамата подсъдими по делото Борилски поиска Великотърновският апелативен прокурор Борис Миновски.

Според него материалите по делото категорично доказват, че през юли 2000-та година в Париж Георги Желязков и Стоян Стоичков са убили по особено жесток и мъчителен начин 24-годишния Мартин Борилски.

Прокурорът смята, че причината двамата да нанесат 93 удара с нож на жертвата е отказът на Борилски да им даде пари назаем.

В своята пледоария апелативният прокурор Борис Миновски подробно защити своето вътрешно убеждение, че са налице безспорни доказателства, че двамата подсъдими са автори на престъплението през юли 2000 г., извършено с користна цел.

Тезата на обвинението бе подкрепена и в пледоарията на представителя на близките на жертвата, конституирани като частни обвинители и граждански ищци.

Според адвокат Владимир Иванов, по делото съществуват многобройни преки и косвени доказателства за вината на подсъдимите, които са извършили престъплението заради пари.

Поради това представителят на частното обвинение поиска от съда да бъде отменена оправдателната присъда и подсъдимите да бъдат признати за виновни в убийството на Мартин Борилски, умъртвен с 93 рани с хладно оръжие и удари с тъп предмет.

Делото продължава с пледоарии на адвокатите на подсъдимите, които не присъстват в съдебната зала. Техните представители обясниха, че причината е в повреда на автомобила, с който са пътували от Варна за Велико Търново.

От съдебния състав поясниха, че няма юридически пречки пледоариите на страните по процеса да се проведат в отсъствието на подсъдимите.

На предишното заседание по делото магистратите приеха, че експертизата, съставена по писмени данни на френските разследващи органи, е компетентна, обоснована и може да бъде приложена в доказателствения материал по делото.

24-годишният Борилски беше зверски убит в апартамента си в Париж. След разследване, продължило няколко години, френските власти посочиха като извършители Стоян Стоичков и Георги Желязков.

У нас обаче подсъдимите бяха обявени за невинни на две инстанции. След като в началото на миналата година френското посолство в София направи случая обществено достояние, Върховният касационен съд върна делото от начало.