От Спецпрокуратурата предложиха на главния прокурор да поиска снемане имунитета на депутат, съобщиха от специализираното обвинение.

Специализираната прокуратура предложи на главния прокурор на Република България да изготви искане до Народното събрание за разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Д.А. (Димитър Аврамов от ДПС), избран за народен представител (съгласно Решение № 976-НС на ЦИК от 19.11.2021 г.).

Депутатът е подсъдим в Специализирания наказателен съд по НОХД № 1479/2019 г. за търговия с влияние.

Фалстарт на делото срещу депутата Димитър Аврамов

Фалстарт на делото срещу депутата Димитър Аврамов

Съдът насрочи следващо заседание по делото за 18 декември

С определение от 01 декември 2021 г., Специализираният наказателен съд спря наказателното производство срещу Д.А. заради придобиването на депутатски имунитет и обстоятелството, че продължаването на наказателното преследване срещу него е възможно само с разрешение на Народното събрание или негово писмено съгласие. Това е съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България.

Съдебното дело се води за това, че Д. А. (и двама негови помагачи) в периода от 6 юли 2012 г. до 17 юли 2012 г., в Бяла Слатина, Плевен, Монтана и в местността "Тировец" в землището на гр. Монтана, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, поискал от български бизнесмен сумата от 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи (и приел сумата от 100 000 лева), за да упражни противозаконно влияние над длъжностни лица - директора на Областна дирекция "Земеделие" в гр. Монтана и началника на РУП-МВР в гр. Монтана.

Депутатът Велико Минков от ПП иска да напусне парламента

Депутатът Велико Минков от ПП иска да напусне парламента

Предпочита в парламента да има разнообразен екип от експерти

Припомняме, Аврамов бе депутат от листата на ГЕРБ в първия мандат на кабинета "Борисов". На 17 юли 2012 г. Аврамов бе арестуван за търговия с влияние. През 2016 г. той бе оправдан от Софийския градски съд, но от прокуратурата обявиха, че ще протестират.

По-късно той стана депутат от ДПС. През 2019 г. получи обвинение за търговия с влияние. От Специализираната прокуратура внесоха обвинителния акт срещу народния представител от ДПС в Спецсъда.