Инкриминирането на жестокостта и насилието над животни не е достатъчно.

Това заяви пред Министерски съвет Пенчо Рашков, участвал в инициативния комитет, създаден след последните случаи на насилие над животни у нас.

По думите му е необходимо в кратки срокове да се създаде работна група с участието на НПО, която възможно най-бързо трябва да представи предложение за ефективна система за решаване на някои от основните проблеми.

Рашков съобщи, че е изготвил две обръщения - към съгражданите си от Дряново и към премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Мирослав Найденов.

Той подчерта, че трябва да бъдат предприети редица мерки, които да направят системата ефективна и да са допълнение към закона за защита на животните.
"За мен е важно да се срещна със земеделския министър, защото той ще подготвя работните документи", изтъкна още инициаторът.

Обръщението обаче е до премиера, защото евентуална законодателна инициатива, излизайки от него, би гарантирала законодателни промени, посочи той.

В обръщението се казва, че проявите на жестокост към животни се дължи на няколко причини.

Една от тях е народопсихологията и по-конкретно разбирането на българина, че щом месото на животните се предлага в магазините и домашните животни се колят в дворовете, към тях може да се прилага безнаказана агресия.

Според Рашков друга основна причина за насилието над животни е неадекватността на наказанията, тъй като за прояви на жестокост глобите не са достатъчна мярка и е крайно необходимо да се изготвят промени в НК.

Пенчо Рашков изтъкна и липсата на мотивация за прилагане на закона за защита на животните по отношение на санкциите за нарушителите.

Той предложи да бъде създадена зоополиция, като обясни, че това ще бъде специализирана структура с основна задача да се бори с проявите на жестокост към животните, разрешаване на ситуации в случаи на агресия на бездомни кучета към хора.

Според него зоополицията трябва да бъде под егидата на НПО като в нея могат да се включат хора с доказани качества. Той обясни, че всички средства и такси, наложени на закононарушителите ще отиват за издръжка на зоополицията.

В обръщението се предлага и друга мярка, която трябва да се въведе с допълнение към закона за защита на животните.

Рашков посочи, че местните власти трябва да бъдат задължени да популяризират закона, санкциите в него и функциите на полицията.

Като втори основен проблем Пенчо Рашков изтъкна контрола върху популацията на кучета и необходимостта от ограничаване на случаите на ухапвания на хора. Той посочи, че причините за възникването на тези проблеми са няколко.

Една от тях е изхвърлянето на домашни животни на улицата.

Рашков предложи този проблем да се реши с разследване на зоополиция, като освен това част от глобата, наложена на нарушителя да се предоставя като възнаграждение за граждани, които са помогнали за разкриването му.

Рашков предлага и да се предвидят финансови санкции в закона за общински съветници и кметове, които го нарушават.

На влизане в Министерски съвет той подчерта, че има съществени разлики между заложеното в сега действащия закон и действителната ситуация в страната.