Разградската районна прокуратура иска по-строго наказание за банковата служителка, източила 118 500 лева от фирмена сметка с двама съучастници, съобщиха от прокуратурата.

Изправят пред съда банкова служителка, източила над 118 000 лв. от фирмена сметка

Изправят пред съда банкова служителка, източила над 118 000 лв. от фирмена сметка

Действала със съучастници

Районната прокуратура в Разград протестира размера на наложеното от съда наказание на банкова служителка Силвия Димитрова, източила с двамата си съучастници 118 500 лева от фирмена сметка на 13 октомври.

Обвиняемата, заедно със съучастника си Владислав Гоцев и тяхната помагачка Теодора Цанкова присвоили 118 500 лева с фалшиви документи от банковата сметка на старозагорска фирма.

С присъдата на Разградския районен съд тримата са били признати за виновни по обвиненията на Районната прокуратура в Разград. 47-годишната Силвия Димитрова получи присъда от 5 години лишаване от свобода, които ще изтърпи в затворническо общежитие от открит тип.

45-годишният Владислав Гоцев бе осъден на 4 години лишаване от свобода при първоначално строг режим в затворническо общежитие от закрит тип. Той е глобен с 300 лева за държане на кокаин.

43-годишната Теодора Цанкова, която е осъждана за данъчни престъпления, получи 6 години затвор в затворническо общежитие от закрит тип. Тримата бяха лишени и от права да работят дейности, свързани с управление, пазене и разпореждане с чуждо имущество, като за Димитрова срокът е от 8 години, за Гоцев - 7 години, а за Цанкова - 9 години.

Районната прокуратура в Разград искат Силвия Димитрова да бъде лишена от свобода за срок от 7 години при строг режим в затворническо общежитие от закрит тип. Мотивът им е високата степен на обществена опасност на длъжностното присвояване от 118 500 лева.

Това надхвърля и критериите на особено големите размери - над 140 минимални работни заплати за инкриминирания период. Мотивират се и с уронване престижа на банката и безкритично отношение към извършените от нея престъпления.

От Районната прокуратура настояват тримата осъдени да бъдат лишени от правото да заемат длъжности в държавни или обществени служби, свързани с материално-отчетна отговорност.

На 5 август 2014 г. банковата служителка Силвия Димитрова съобщила на съучастничката си Теодора Цанкова за наличие на достатъчна сума пари в сметката на старозагорска фирма.

В края на работния ден дегизиран с перука, шапка и очила Владислав Гоцев с лична карта на пълномощник на управителя на нарочената фирма и фалшив печат, за издаването на които му помогнала Теодора Цанкова, изтеглил 118 500 лева от сметката. Парите не са възстановени от тримата осъдени до момента.