Окръжната прокуратура във Варна поиска по-строго наказание за подсъдим за грабеж и блудство с ограбено момиче.

На 29 януари Варненският окръжен съд признал за виновни за грабеж на пари и бижута на стойност 6305 лева, собственост на майка и дъщеря, 37-годишния Благовест А., по-известен с прякора си Корекома, и съучастника му - 28-годишния Стелан П., известен с прякора си Рекет.

Благовест Корекома бил осъден на 5 години и 4 месеца затвор при строг режим за грабежа, извършен от него в условията на опасен рецидив, както и за блудство чрез сила и заплашване на ограбеното 19-годишно момиче, като случаят бил особено тежък. Съдът обаче оправдал Корекома.

Според прокуратурата размерът на наказанието не отговаря на обществената опасност на деянието. Подсъдимият е осъждан многократно. Само преди два дни по искане на Окръжната прокуратура той е бил задържан под стража от съда за друг грабеж, извършен през декември миналата година.

Съучастникът му е осъден за грабежа на пари и бижута от майката и дъщерята на 2 години лишаване от свобода при общ режим. Той също бил оправдан по обвинението, че е поставил в беззащитно състояние ограбеното момиче, поради което в протеста на Окръжната прокуратура срещу присъдата на Варненския окръжен съд се настоява двамата да бъдат признати за виновни и по този член от НК.

Според прокуратурата справедливото наказание за подсъдимия Благовест А. е лишаване от свобода към средния размер. Предвиденото в закона наказание за грабеж, представляващ опасен рецидив, е от 5 до 15 години затвор.

Престъплението е извършено от двамата мъже на 31 януари 2019 г. Двамата получили информация, че в къща в Игнатиево се съхраняват много пари, златни накити и наркотици. Проучили дневния график на живеещите там майка и дъщеря. След като майката излязла от дома, двамата проникнали в къщата, в която била само 19-годишната й дъщеря. Опрели във врата й острие и поискали да им каже къде са скрити парите и наркотиците. Благовест вързал ръцете й със свински опашки, завързал устата и очите й, после хвърлил върху нея одеяло, за да не вижда какво правят. Двамата претършували къщата и намерили златни накити и 600 лева. Същевременно Благовест извършил блудствени действия чрез сила и заплашване с метално острие. Момичето било приведено в беззащитно състояние със завързване на краката й.

Той и съучастникът му били разпознати от жертвата по гласовете, въпреки че през цялото време двамата поддържали пред нея версията, че са служители на ДАНС, които търсят наркотици в дома й.

Ограбените златни накити били заложени в заложна къща в Долни чифлик от Стелан, а част от тях били открити в дома на бивша приятелка на Благовест в Провадия.