Представители на четири пациентски организации се обявиха против решението на Министерството на здравеопазването вместо един държавен търг за лекарства за определени заболявания, да се провеждат общо 83 търга в съответните болници.
Това обяви по време на пресконференция Теодора Захариева от Българския пациентски форум.

Пациентските организации се притесняват за реда за заплащане на лекарства за онкологични заболявания и диализа. В момента то се осигурява по реда на Наредба №34, а от март тази година то трябва да се осигурява чрез търгове от лечебните заведения.

Притесненията са, че при евентуално проваляне, компрометиране или обжалване на търга, няма кой да гарантира лечението на пациентите. Теодора Захариева алармира, че няма механизъм, който да гарантира използването на средствата по предназначение в случаите когато болничните заведения имат натрупани дългове. Освен това тя посочи, че се създава инструмент за натиск върху задлъжнелите болници от страна на фирмите.

Представителите на пациентските организации смятат, че ще се внесе хаос при организирането на десетки търгове, като има опасност те да се провеждат субективно, като време и срокове. Освен това контролът на тези търгове от страна на държавата и от неправителствените организации ще бъде затруднен. Проблеми според Захариева биха възникнали и при разпределението на пероралните и инфузионите препарати.

Четирите организации алармираха, че повечето от болничните заведения нямат информация и готовност относно провеждането на тръжните процедури. Това според тях поставя под въпрос достъпа до лекарства.

Предлага се МЗ да проведе за тази година процедура за доставка на лекарства чрез централизирана поръчка. Освен това обезпечаването на скъпоструващо лечение за онкологични заболявания чрез реимбурсна процедура на НЗОК трябва да започне от следващата 2011 година и да отпадне тръжната процедура по Закона за обществените поръчки, която не е подходяща за закупуване на лекарства.

Според някои от пациентските организации през втората половина на 2011-та системата на НЗОК трябва да се подготви за преминаването на тези медикаменти, включително и за финансовото обезпечаване.

Основното искане на 4-те организации е реимбурсация от НЗОК. Според Теодора Захариева ако търговете се провеждат вместо централно - локално, ще се стигне до още по-голяма анархия. Освен това тя се опасява, че ще има разминаване в лечението на заболяванията в различните здравни заведения.

Владимир Томов от Конфедерация за защита на здравето посочи, че има една част от лекарствата, които продължават да бъдат финансирани по старата система и по морално остарялата Наредба №34.

Пламен Таушанов от Българската асоциация за защита правата на пациентите посочи, че при последната си среща с министър Стефан Константинов пациентските организации са алармирали, че няма юридически оформена процедура за тези търгове.
„Опитахме се да им кажем, че трябва да се огледат нещата, така че да се гарантира да няма проблеми", каза Таушанов. По думите му обаче освен общи указания и обещания, от Министерство на здравеопазването не са дали конкретни отговори на въпросите.

Все още има хаос в снабдяването с лекарства, посочиха пациентските организации, но обявиха, че това може да се случи. Според тях 83 търга в болниците са по-лош вариант от един търг в МЗ.

160 ХИВ болни са останали без жизнено важно лекарство, тъй като едва днес МЗ е обявило търг за въпросния медикамент, съобщиха пациентските организации и допълниха, че към него бързо се развива резистентност след прекъсване на приемането му. Големи проблеми има и при снабдяването с лекарства за хемофилия.

Според пациентските организации не трябва отговорността от МЗ да се прехвърля на някакви болнични директори, тъй като ще настъпи пълна юридическа бъркотия, а отговорността ще се размие тотално.

Само 4 болници са обявили, че са готови за тези търгове. Пациентските организации алармираха, че няма механизъм, при който, ако една болница има недостиг на лекарства, да може да поиска от друга болница.

Представителите на 4-те организации не се ангажираха с прогноза за това, колко пациенти могат да останат без лечение. Те обаче смятат, че в болниците с по-малко пациенти ще има провалени търгове, като това ще се случи в поне 5 здравни заведения.

Междувременно от здравното министерство обясниха, че целта на децентрализацията е да се осигури по-бърз и гъвкав достъп на пациентите до тези медикаменти.

Децентрализирането на търга за скъпоструващи лекарства по Наредба 34 ще осигури по-бърз и гъвкав достъп на пациентите до тези медикаменти. Осигуряването им чрез централизиран търг от МЗ крие редица недостатъци - недостатъчна възможност за прецизиране на количества и видове на медикаментите за всяко лечебно заведение, забавяне в пътя на медикамента до пациента, съмнения за непрозрачност и корупционни практики.

Причина за тези недостатъци е административното ръководене на процеса. Един пример за това е разпределянето на скъпоструващите медикаменти. То става чрез одобряването на протоколи от Централна комисия към МЗ. Процесът отнема около три месеца, което забавя лечението на болните хора. Отделно се губи време при доставянето на медикаментите до лечебните заведения.

С промените тези недостатъци на сегашната система ще бъдат отстранени. Занапред одобрението на протоколите за лечение на болните хора ще се извършва на място от комисиите към съответните болници. Tова ще става по алгоритми, изготвени от медицинските научни дружества. Те ще бъдат качени на сайта на МЗ през следващата седмица.

На практика това означава, че пациентите ще получават медикаментите си без да чакат. МЗ ще извършва само последващ контрол на одобрената терапия. Освен това болниците ще могат сами да определят точно какви медикаменти да купят от позитивно-реимбурсната листа, съобразно потребностите на пациентите им.

С децентрализирането на търговете ще се намалят и съмненията за корупционни практики на централно ниво. За първи път ще се даде възможност търговете да се явяват повече участници. Това ще доведе до по-засилена конкуренция и до условия за намаляване на цените на съответните медикаменти.

Новите правила за осигуряване на медикаментите от болниците ще започнат да работят от 1 март. Дотогава медикаментите ще се осигуряват от МЗ по досегашния ред. Успоредно с това ведомството има готовност да осигури терапията на пациентите и след 1 март, ако има нужда от това.

По този начин ще бъдат осигурени медикаменти за пациентите, дори, ако има обжалвания по проведените тръжни процедури на болниците.