Италианските хирурзи проф. Джанбатиста Париджи и проф. Паоло Додеро извършиха успешна операция на 8-месечно момиченце с тежка вродена аномалия.
Детето е родено без анус, вагина и без оформен изход на пикочните пътища, съобщи health.bg.

Италианските специалисти извършиха операцията в детската клиника на МБАЛСМ "Пирогов" по покана на проф. Огнян Бранков, ръководител на Секцията по детска хирургия.

„Патологията на детето, което оперирахме, се нарича  „клоака". При нея  има само един отвор, вместо три отделни за уретрата, вагината и ректума.  Ние „конструирахме" по отделно вагината, ануса и изхода на пикочните пътища." - заяви пред проф. Додеро, минути след излизането си от операционната.

Според лекарския екип, прогнозата за здравето на момиченцето  е благоприятна.           

„Детето ще има нормален живот по отношение на отделителните функции  и сексуалната функция. Това не се отнася за репродуктивната функция, тъй като става дума за много тежка аномалия." - поясни проф. Додеро.

„Момиченцето е родено без матка и яйчници. Когато порасне, тя  няма да може да има деца, но всичко друго ще бъде нормално, ще води  нормален сексуален живот." - допълни проф. Париджи.

У нас всяка година се раждат между 10 и 15 деца с малформации на дебелото черво и ануса.

Статистиката показва, че случаите на „клоака" са не повече от 1-2 на десет години
„Това е най-тежката малформация на тазовото дъно. Операциите са много сложни, по света те се правят в специални центрове." - поясни проф. Бранков.

Практиката да се канят изявени хирурзи от чужбина, която беше въведена в „Пирогов" през последните две години, не само прави подобни операции по-достъпни за българските деца, но и дава възможност за обучение на наши и чужди специалисти чрез видеоконферентна връзка.