Причините за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев се коренят още във времето, преди той да бъде избран на този пост и в действията и бездействията му по време на неговия мандат. Това заяви пред БНР Атанаска Дишева от Висшия съдебен съвет.

Тя смята, че има обективна възможност процедурата във ВСС за това да приключи до края на май.

"Ако утре (15 май) му бъде връчено това предложение и той се възползва от пълния седемдневен срок, би трябвало този срок да изтече следващия понеделник. След това ВСС трябва да насрочи заседание, на което да се произнесе по допустимостта и редовността на предложението. В тридневен срок ВСС трябва да се произнесе по допустимостта и след това да насрочи разглеждане по същество. В рамките на едно заседание обсъждането може да приключи", поясни тя.

Депутати мислят къде е политическата сделка зад обрата във ВСС

Депутати мислят къде е политическата сделка зад обрата във ВСС

Общото мнение обаче е, че политиката не се меси в делата на съдебната система

"Изнасянето на преден план на това, за което е внесено предложението на шестимата членове на ВСС за освобождаване на Гешев, изглежда като дребна простъпка в сравнение с онова, за което има данни и за което се твърди в поведението на главния прокурор", коментира тя, цитирайки обвинения на медии и политици през годините.

Дишева посочи, че 17 от членовете на Пленума на ВСС трябва да гласуват за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор, за да се случи това.

По думите на Атанаска Дишева, ако 49-ото НС се задържи достатъчно дълго време, би могло във времето, докато евентуално няма действащ главен прокурор, а някой друг изпълнява длъжността, да бъдат избрани нови членове на ВСС.

"Може да се започне процедура от един ВСС, кандидатури да бъдат издигнати. И процедурата по избор на нов главен прокурор да бъде завършена от друг ВСС", обясни тя.

Николай Кокинов: Отстраняването на Гешев част от сделката за редовна власт

Николай Кокинов: Отстраняването на Гешев част от сделката за редовна власт

Според него едва ли Иван Гешев ще остане на поста

Депутатите коментираха, че виждат политическа сделка в казуса.

Очаква се тези дни Иван Гешев да се върне в България след командировка в САЩ, за която не се знае почти нищо. Политици очакват и намекват за драматичен обрат, ако главният прокурор реши да извадии замразени досиета.