Приятелски и неприятелски огън има към главния прокурор Иван Гешев. Това смята бившият градски прокурор на София Николай Кокинов в коментар за БиТиВи.

Няма вечни врагове, има вечни интереси, припомни той.

Радев не вярва на внезапния катарзис в ГЕРБ за Гешев

Радев не вярва на внезапния катарзис в ГЕРБ за Гешев

Президентът се надява бъдещият премиер на България да узрява своевременно за важните решения

ВСС си избра Иван Гешев за главен прокурор, посочи Кокинов. Той изтъкна, че политическите сили са зависими от избирателите си.

Кокинов смята, че част от сделката за редовна власт минава през отстраняване на главния прокурор. Синхрон в събитията вижда той. Според него едва ли Иван Гешев ще остане на поста. По думите му не е удачно прокурорите да се събират на протести.

Гешев: Не ме е страх, други трябва да ги е страх

Гешев: Не ме е страх, други трябва да ги е страх

В България има повече експерти по взрив, отколкото държавата Израел

Припомняме, че шестима членове на прокурорската колегия на ВСС са внесли писмено предложение за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Под него са се подписали членовете на ВСС Георги Кузманов, Стойко Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов, като прилагат и позицията на Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и шеф на НСлС.

Депутатите коментираха, че виждат политическа сделка в казуса.

Очаква се тези дни Иван Гешев да се върне в България след командировка в САЩ, за която не се знае почти нищо.

Политици очакват и намекват за драматичен обрат, ако главният прокурор реши да извади замразени досиета.

Припомняме, че през 2013 година ВСС уволни дисциплинарно Николай Кокинов, като преди това самият Кокинов депозира оставката си като градски прокурор на София. Това се случи след станалите публични аудиозаписи на разговор между него, Бойко Борисов и Мирослав Найденов, в които се обсъждат висящи дела, както и все още неофициално оповестената проверка на обвинението във връзка с подслушванията в МВР. Именно от този запис, като реплика на Николай Кокинов към Бойко Борисов, произлиза прословутата фраза "Ти си го избра" за политическите назначение на главен прокурор (в случая Цацаров) и магистрати.

След проверка на инспектората към ВКП тогава материалите по т.нар. Банкя гейт бяха изпратени в Софийска градска прокуратура, но данни за престъпление не бяха установени. Не беше установен и кой е направил записа, така че обвинения дори не бяха повдигнати. От СГП тогава завършиха случая с констатацията, че действията и думите са укорими.