В кои години живеем и в кои години се връщаме, в каква държава живеем? Този въпрос отправи пред БНТ главният прокурор Иван Гешев в коментар за атентата срещу него.

По думите му никой не е сигурен, след като може да има атентат срещу главен прокурор на страна от ЕС. Учудвам се от мнението на някои експерти, скептичен е обвинител номер едно за анализите за атаката срещу него. Оказа се, че в България има повече експерти по взрив, отколкото държавата Израел, подчерта Гешев.

Радостен съм, че не постараха някои от хората, които пътуваха в този ден, сподели той. Усетих някакво помръдване на автомобила, разказа още Гешев. Първото нещо, което направил е да се обади за линейка, за да се провери има ли други пострадали.

Главният прокурор попита защо Иван Демерджиев не се е извинил за изявлението си, че има заподозрян за атентата срещу него, а всички коментират извинението на Борислав Сарафов, че Гешев е пътувал със семейството си. Може би ако започнем да се извиняваме, ще живеем по-добре, изтъкна още главният прокурор. Неумишлени за него са изявленията на вътрешния министър вследствие на хаоса, който настъпил след атаката.

Гешев е доволен, че към разследването се привличат експерти от Европол и други партньорски служби. Приветствам повече откритост, изтъкна Гешев. А израелският експерт, по думите му, е виждал повече взривове от вътрешния министър. Това е безпрецедентен акт, това е атака срещу върховенството на закона, смята още главният прокурор за атентата. Той е в Ню Йорк, за да осигури сигурност за българските граждани, а и за да докаже, че не го е страх. Други трябва да ги е страх, категоричен бе обвинител номер едно.

Припомняме, че на 1 май имаше инцидент с кортежа на обвинител номер едно на пътя Самоков-София. Опитът за покушение срещу главния прокурор бе осъден остро от политиците. Имаше обаче големи разминавания в изявленията на МВР, НСлС и прокуратурата по случая. Експерти изразиха, съмнения дали това наистина е атентат. ПП/ДБ дори поискаха оставката на ръководителя на НСлС Борислав Сарафов заради подвеждащи изявления.

Иван Гешев: Не бях със семейството си при атентата

Иван Гешев: Не бях със семейството си при атентата

Главният прокурор е бил охраняват от НСО