Има доста въпросителни около инцидента с главния прокурор Иван Гешев, които изглеждат съмнителни. Това заяви пред БНР бившият шеф на Националната служба за охрана Красимир Станчев.

По думите му едно от първите неща, които трябва да се направят в такъв случай е да не се дават изявления, под въздействието на емоции. Той визира изказванията на ръководителят на следствието Борислав Сарафов.

Станчев коментира и включването на израелския експерт в разследването. Той пристига час и половина преди взрива и веднага е допуснат да стане част от разследването. Не е сериозно една държава да не може да изцеди до край ресурса на службите си, преди да потърси помощ отвън, поясни бившият шеф на НСО.

Той посочи, че не е ясно как са действали служители на НСО преди инцидента. Интересно е, че има брониран автомобил, без втори оперативен автомобил, който да го следва. По скоро тази кола е трябвало да им други функции, смята Станчев.

Той бе категоричен, че е недопустимо да не се проверят местата, където колата минава по мост или намалява значително скоростта.

Станчев не се ангажира да прогнозира колко дълго ще продължи разследването. Той поясни, че то може да се разтяга във времето. Бившият шеф на НСО даде пример с инцидента в Хитрино, при който едва седем години по-късно бяха потвърдени окончателните присъди.

Припомняме, че на 1 май на пътя Самоков-София бе извършен опит за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев. Актът бе осъден остро както от родни, така и от европейски политици. Магистратите в България дори излязоха на протест в подкрепа на Гешев. Разминаванията в изявленията на МВР, прокуратурата и НСлС за случая обаче породиха много съмнения, дали случилото се е наистина атентат. ПП/ДБ дори поискаха оставката на Борислав Сарафов.

Семейството на Гешев не е било в колата при взрива, а той причинил само дупка в единия фар
Обновена

Семейството на Гешев не е било в колата при взрива, а той причинил само дупка в единия фар

МВР има насоки за извършителите, но проверява и версия за инсценировка